Luonto lähellä

Joki_01

 

Kyläämme ympäröi monenlaista luontoa, tässä hieman Taasianjoesta ja Virmajoesta kylämme lähistöllä.

Taasianjoki tarjoaa metsäisen taipaleen ennen Pukaron kartanoa ja sen jälkeen muun muassa pari koskea ja suvantoa. Virmajoki puolestaan on pitkähkö metsätaival, jossa on erämaan tuntua ja sitten se kiemurtelee peltomaisemassa jota voi ihailla esimerkiksi ”Vappukalliolta”. Jokia ylittää kaksi kivisiltaa, jo rakennustekniikaltaan tutustumisen arvoisia. Paikkoja löytyy niin eväsretkeilijöille kuin luonnontarkkailijoille.

DSCN2541

Joet ovat ns pystyjokia eli runsasvetinen aika keväällä on lyhyt, kun ei ole järviä veden ryntäystä säätelemässä. Taannoinen Taasianjoen perkaus on vahvistanut tätä ominaisuutta. Veden väri johtuu savipelloista. Vettä ja happea riittää kuitenkin, koska joissa on runsaasti kalaa, muun muassa haukea, ahventa, madetta, lahnaa ja toutainta. Joissa on myös rapuja, kahtakin lajia, rauhoitettuja. Jokivarsilla asustaa muun muassa sorsia ja villiminkkejä, ja joka vuosi tehdään saukkohavaintoja.

20160211_095640[1]

Joet ovat herkkiä saastumiselle ja viime vuosikymmenien aikana on tapahtunut parikin melko täydellistä kalakuolemaa. Meneillään oleva jätevesien käsittelyuudistus parantaa paitsi Suomenlahden tilaa myös omien jokiemme tilaa. Jo nykytilassa ne tarjoavat aivan ”nurkan takana” olevia luonto- ja retkeilyelämyksiä. BW

Joki_02

Facebook